Presunúť na hlavný obsah
Štvrtok, 18. Apríl 2024
Zákaz spaľovania bioodpadov zo záhrad

Zákaz spaľovania bioodpadov zo záhrad

Obec

Obec Košeca vyzýva všetkých občanov, aby na svojich záhradách, sadoch alebo iných priestranstvách nespaľovali konáre, lístie, trávu a ani iné záhradné bioodpady.
Voľným spaľovaním týchto odpadov sa uvoľňujú do ovzdušia toxické látky, ako napr. jedovatý oxid uhoľnatý, uhľovodíky, rakovinotvorné dechtové látky a mnohé ďalšie zdraviu škodlivé látky, a to vo vysokých koncentráciách, dokonca vyšších ako v spaľovniach odpadu a priemyselných závodoch. Vyzývame občanov, aby škodlivými plynmi neznečisťovali ovzdušie a životné prostredie a neobťažovali iných občanov dymom pri dýchaní, vetraní, sušení prádla, a podobne.
Spaľovanie záhradných bioodpadov je zakázané. Taktiež je zakázané ukladanie záhradných bioodpadov do zberných nádob na zmesový komunálny odpad.
Jedná sa o porušovanie zákona o odpadoch, zákona o ochrane pred požiarmi ako aj Občianskeho zákonníka a môže byť obcou sankcionované pokutou do výšky 1500,- EUR.
Žiadame preto občanov, aby svoje záhradné bioodpady prednostne skompostovali vo svojich domácich kompostovacích zásobníkoch alebo kompostéroch. Prebytočné množstvá je možné odovzdať na Zbernom dvore obce Košeca.